Verzorging.

Een opmerking die iedere Collieliefhebber beslist al eens gehoord heeft: "nou daar zal je dan wel veel werk aan hebben, al dat borstelen, dat moet zeker wel iedere dag?"
En dan is het zo fijn om te kunnen zeggen dat het best wel meevalt, dat je de haren wel duidelijk ziet liggen of ergens tegenaan plakken, maar dat ze makkelijk te verwijderen zijn, makkelijker dan de haren van een kortharige hond in de rui.
Laat je dus niet afschrikken door de vachtverzorging en bedenk dat het een uitstekende gelegenheid is om eens lekker individuele aandacht aan jouw hond te besteden. Als hij van pup af aan gewend is om geborsteld en bijgeknipt te worden, dan is het voor beide partijen een plezierige aangelegenheid. Je zult er beide van genieten. De hond omdat zijn baasje alleen met hem bezig is, het is voor hem een soort massage, zijn hele lichaam wordt bekeken en zo kom je ook eventueel teken of ander ongedierte op het spoor, maar ook dingen die er niet horen te zijn zoals knobbeltjes en dergelijke.
En voor jou, die voor een langharige hond gekozen heeft, moet heerlijk zijn om door die vacht te woelen, jouw hond te strelen en te zorgen dat hij er mooi en gezond uitziet.
 
 

Hailey

 
Hoe vaak is dan de vraag?
Als uw hond niet in de rui is, is ééns per maand ruim voldoende. Wel een keer per week borstelen achter de oren, onder de oksels en de achterbenen. Meestal doe ik voor het borstelen een klein druppeltje leave in conditioner in de vacht inmasseren en dan borstel je er zo door heen.
Verder houd je in de gaten of er geen uitwerpselen zijn blijven hangen en indien nodig verwijderen. In de winter als het sneeuwt de haren tussen de poten goed kort houden om te vermijden dat er zich makkelijk ijsklonters vormen.
Wassen is bij een Collie niet noodzakelijk, tenzij het op dierenarts advies is, hij zich extreem vies gemaakt heeft wat je met borstelen niet eruit krijgt (door zich bijvoorbeeld in uitwerpselen te wentelen) en als hij moeite heeft om zijn ondervacht eruit te gooien en er kans op vachtbroei ontstaat. De haren komen na een wasbeurt (met gepaste shampoo) makkelijker los. Een collie heeft namelijk een dubbele vacht. Wat betekent dat hij een korte dikke ondervacht heeft en een langere bovenvacht.
Naast de nodige "werktuigen" om jouw Collie te onderhouden, zal jouw hond het zeker fijn vinden als je nog wat lekkers bij de hand hebt waar je hem dan mee beloont als hij zich netjes laat borstelen en kammen.
Je hebt minstens nodig:
  • borstel
  • fijn kammetje
  • een rechte schaar
  • effileerschaar
  • nageltang
  • tekentang
  • leave in conditioner
 

Nagelverzorging.

Bij honden die niet voldoende op harde ondergrond lopen bestaat het gevaar dat de nagels te lang worden en zelfs kunnen omkrullen en in de huid groeien. Best is dan ook bij deze honden de nagels regelmatig te knippen. Normaal moet bij een rechtstaande hond de nagel net niet de grond raken.

Tandverzorging.

De tanden van jouw hond moeten goed verzorgd zijn, anders ontstaat het gevaar voor infectie van tandvlees of de tanden zelf. Vanaf de aanschaf van jouw pup kun je al beginnen met regelmatig de tanden te poetsen. Dit kun je dan bv doen nadat je de hond geborsteld hebt.
Het is belangrijkom de tanden regelmatig te laten controleren op overmatig tandsteen, bijvoorbeeld bij een jaarlijkse vaccinatie. Indien nodig kan een dierenarts dit verwijderen. Laat jouw hond het verwijderen van tandsteen makkelijk toe dan kan het ook vaak bij een trimsalon. Niet alle trimsalons doen dit dus informeer of ze hier ervaring mee hebben om problemen te voorkomen. Onverzorgde tanden kunnen heel erg stinken en zijn bovendien een broeihaard voor bacteriën en infecties.