Het karakter van een Collie.

 
 
Wat is het algemeen karakter van een Schotse Collie? Wanneer je op zoek bent naar een lief en zachtaardig hondenras, zit je absoluut goed bij de Schotse Collies. Deze honden hebben namelijk een ontzettend zacht karakter. Ze zijn gehoorzaam en hebben een sterk verlangen om hun baasje te behagen. De hond is dan ook zeer aanhankelijk en is bovendien leergierig.
Al met al kunnen we wel stellen dat de Schotse Collie een zeer vrolijke viervoeter is. Het is tegelijkertijd wel een hond die altijd op zijn hoede is en vocaal ook erg sterk is. Dit moet je als baasje dus ook voor lief nemen wanneer je besluit een Schotse Collie aan te schaffen.
Top 5 positieve karaktereigenschappen.
De Schotse Collie heeft veel verschillende karaktereigenschappen die positief van aard zijn. Het is immers een lief hondenras dat veel te bieden heeft. Maar nu is de vraag natuurlijk welke positieve karaktereigenschappen doorgaans het meest voorkomen.

Zachtaardig.

Zoals reeds benoemd heeft de Schotse Collie een zeer zacht karakter. Zachtaardigheid is dan ook een positieve karaktereigenschap die veel baasjes naar voren brengen. De hond reageert doorgaans lief en mild op zowel mensen als dieren. Agressie komt zelden voor bij dit zachtaardige hondenras. De zachtaardigheid van de Schotse Collie maakt het een prima gezinshond. Het is echter wel noodzakelijk om te zorgen voor een goede socialisatie wanneer de hond opgroeit in een gezin met andere dieren en kinderen.

Aanhankelijk.

De nummer één met positieve eigenschappen is aanhankelijkheid. De Schotse Collie hecht zich sterk aan zijn baasje. Dit doet hij uit liefde en genegenheid voor zijn verzorger. Maar ook voor de overige leden in het huisgezin is de hond ontzettend lief. Hij stelt zich over het algemeen op als een aanhankelijk gezinslid, dat graag deelneemt aan alle activiteiten binnen het gezin.

Vrolijk.

Wanneer je op zoek bent naar een vrolijke viervoeter, zit je absoluut goed bij de Schotse collie. De hond lijkt altijd in een goed humeur te zijn. Het komt niet vaak voor dat de Schotse Collie met het verkeerde been uit bed stapt. Vrolijkheid is dan ook echt een van zijn aantrekkelijke eigenschappen.

Mensvriendelijkheid.

De Schotse Collie is een hondenras dat zeer mensvriendelijk is. Dit uit zich in een respectvolle houding tegenover ieder mens. De hond heeft doorgaans goed ontwikkelde sociale skills,en is niet vies van een beetje gezelligheid. Het huis vol met visite? De Schotse Collie zal hier geen moeite mee hebben. Ook het contact met kinderen gaat doorgaans prima. Uiteraard geldt voor al dit sociale contact dat een correcte socialisatie als pup van uitermate groot belang is.

Trainbaar.

De laatste positieve eigenschap die we in het zonnetje willen zetten is de trainbaarheid van de Schotse Collie. De hond is intelligent en bovendien enorm leergierig. Dit maakt het dus een eenvoudige hond om te trainen. Het bijwonen van een puppy cursus zal absoluut zijn vruchten afwerpen met een hond als deze. Uiteraard kun je jouw Schotse Collie pup ook zelf trainen, nadat je hier de nodige research voor hebt gedaan.
Een Schotse Collie is net als een Border Collie en een Australian Schephard van oorsprong een schapendrijver. Deze honden houden ervan om actief bezig te zijn. Iedere dag een mooie wandeling of bv. een actieve sport samen worden deze honden erg vrolijk van.
Schotse Collies zijn geen honden om de hele dag alleen thuis te zijn en niets te doen.